
Ce sunt panourile fotovoltaice?
Cantitatea de energie solară care ajunge zilnic pe Pământ este de peste 60.000 de ori mai mare comparativ cu orice altă sursă de energie de pe planetă. Mai exact, vorbim despre 173.000 de terawați (trilioane de wați) de energie solară.
Această energie complet regenerabilă poate fi transformată în energie electrică utilizabilă în mai multe feluri, iar una dintre soluțiile la care au început să apeleze din ce în ce mai mulți români o reprezintă panourile fotovoltaice, o alternativă prietenoasă de producere a energiei electrice comparativ cu sistemele clasice.
Ce este un panou fotovoltaic și care este principiul de funcționare al acestuia îți vom spune în acest articol. Ce sunt panourile fotovoltaice? Panourile fotovoltaice, cunoscut şi sub denumirea de modul fotovoltaic sau panou solar fotovoltaic, reprezintă captatorul de energie în cadrul unui sistem fotovoltaic. Aceste panouri au rolul să convertească energia fotonilor în energie electrică folosind celulele fotovoltaice. Un panou fotovoltaic este alcătuit din mai multe celule fotovoltaice, care sunt conectate electric și laminate între folii de acetat de vinil cu transparență înaltă, acoperite fiind cu sticlă cu conţinut redus de fier și rezistent la intemperii.
Panourile fotovoltaice sunt de tip monocristalin, policristalin și amorf și se pot monta fie pe acoperiș, fie pe terase ori chiar pe sol, în funcție de caracteristicile proiectului. În ultima vreme au fost dezvoltate sisteme de montaj integrate în acoperiș, iar panourile fotovoltaice integrează sisteme de hidroizolație, transparente sau hibride, în combinație cu panourile termice. Randamentul panourilor fotovoltaice a crescut în ultima perioadă, ajungand la 20%. Mai mult decât atât, durata lor de viață este cuprinsă între 20 și 25 de ani și depinde în cea mai mare măsură de proveniența și de calitatea celulelor fotovoltaice, de tehnologia de lipire a acestora, de transparența foliilor de acetat etilic de vinil în care sunt montate, de tehnologia de vidare şi de transparența sticlei.
Performanțele sistemelor fotovoltaice depind de orientarea acestora, de gradul de înclinație, de umbrire și de temperatură. De aceea, metodele de captare a radiației solare pot varia între sisteme cu orientare fixă sau sisteme cu posibilitate de orientare după una sau două axe și amplasări la nivelul solului. În același timp, performanțele panourilor fotovoltaice se reduc în timp din cauza îmbătrânirii materialelor din care sunt fabricate, motiv pentru care calitatea foliilor şi a sticlei sunt esenţiale în ceea ce privește evoluţia în timp a puterii de ieşire.